Când ar trebui copiii să înceapă să folosească deodorant?

Copilul tău este abia la vârsta la care începe școala și încă îl privești ca pe „bebelușul” tău? Ei, bine, s-ar putea să fii surprinsă – și chiar puțin confuză – când vei începe să simți acel miros ușor acru, dar familiar, al transpirației. Nu te îngrijora: este perfect normal!

Uneori ne dorim ca ei să rămână mici și nedezlipiți din brațele noastre pentru totdeauna – dar copiii cresc repede. Într-o clipă încep grădinița, învață să meargă pe bicicletă, apoi vine școala, urmează clubul de fotbal sau balet și, înainte să-ți dai seama, au și ajuns la pubertate.

Copiii încep pubertatea la vârste diferite, pentru multe fete aceasta debutând în intervalul  8 - 13 ani, iar pentru băieți între 9 și 14 ani. Aceste intervale sunt orientative, fiecare organism având ritmul propriu.

Pubertatea aduce modificări fizice incontestabile copilului tău, dar și modificări hormonale asociate, printre altele, cu dezvoltarea mirosului corporal.

De regula, mirosul de transpiratie este mai pronunțat după activitatea fizică și acesta este semnalul la care mulți părinți încep deja să se gândească la primul deodorant. Totodată, copiii devin mai conștienți de propriul miros și îl pot considera deranjant.

 

Deși unii părinți nu iau în calcul introducerea deodorantului la copii înainte de adolescență, mulți copii dezvoltă mirosul corporal la o vârstă mult mai mică. Nu este neobișnuit ca un copil să aibă nevoie deodorant încă de la 8 - 9 ani (chiar și mai devreme, în unele cazuri).

 

S-ar putea să simți că copilul tău este prea mic pentru deodorant. Dar adevărul este că nu există o vârstă exactă pentru ca un copil să înceapă să folosească deodorant. Fiecare părinte și copil trebuie să ia o decizie împreună pe baza a ceea ce consideră că este varianta optimă pentru ei. Deodorantul natural Nimbio este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani, deci poate fi aplicat în siguranță încă de la primele semne de transpirație și miros supărător.

 

Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?


Antiperspirantul conține substanțe (de obicei săruri de aluminiu) care blochează procesul natural de transpirație. Sărurile se dizolvă în pori și blochează transpirația de la suprafața pielii, împiedicând eliminarea toxinelor din organism prin acest proces fiziologic.

Deodorantul permite ca transpirația să aibă loc, însă maschează mirosul corporal prin substanțe parfumante. Totodata, împiedică dezvoltarea bacteriilor și fungilor de la suprafața pielii care, în contact cu apa eliminată din organism generează mirosul neplăcut.

 

La ce trebuie să fim atenți când oferim copilului primul deodorant?

 

1. Ingredientele cu potențial nociv

 

Aluminiul - Aluminiul din deodorante vine de obicei sub forma unor săruri care se dizolvă în pori și blochează procesul de transpirație și eliminarea toxinelor din organism. Deodorantele cu aluminiu trebuie folosite cu grijă chiar și de adulți, deoarece există suspiciuni că aluminiul ar putea avea potențial carcinogen asupra ganglionilor limfatici de la subraț.

Parabenii - Parabenii sunt folosiți în deodorant pentru a conserva produsul și pentru a preveni înmulțirea ciupercilor și bacteriilor de la nivelul axilei. Parabenii din deodorant sunt absorbiți prin piele și, odată intrați în organism, mimează estrogenul, un hormon sexual. Expunerea pe termen lung la estrogeni poate crește riscul de cancer, mai ales că deodorantul nu este singurul produs pe care-l folosim zilnic, așadar corpul nostru primește parabeni, dar și alte substanțe clasificate drept disruptori hormonali din mai multe surse.

 

Parfumurile sintetice - aromele sintetice sunt printre cele mai alergizante substanţe, fiind numărul 1 în ceea ce priveşte dermatită de cauza cosmetică, dar şi printre primele 10 în ceea ce priveşte alergia în general.

 

Ftalații (phtalates) - sunt substanțe folosite în industria plasticului și în industria cosmetică. Pătrunși în organism acționează ca disruptori endocrini, fiind asociați cu infertilitatea, astmul, cancerul de sân şi diabetul.

 

2. Ingrediente naturale în deodorante

 

Există multe ingrediente naturale care pot fi de ajutor în combaterea eficienta a mirosului neplăcut de transpirație, fără să blocheze glandele sudoripare. Ingrediente cum ar fi bicarbonatul de sodiu, uleiul din nucă de cocos, fermentul lactobacil sau hidroxidul de magneziu sunt doar câteva dintre ele.

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și folosite în cantități atent studiate. Acestea sunt o alternativă naturală pentru parfumurile găsite în deodorant, iar unele dintre ele au proprietăți antibacteriene sau antifungice și pot ajuta la eliminarea mirosului înainte de a se declanșa.

Sărurile minerale (cum este piatra de alaun) sunt o alternativă bună la aluminiu. Se dizolvă în pori și, deși nu previn transpirația, vor opri bacteriile să emane miros pe măsură ce se descompun.

Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile și absoarbe umezeala suplimentară. Atenție însă, la unele persoane poate fi iritant pentru piele.

Uleiul de cocos este un hidratant antibacterian, deci este un alt ingredient excelent de căutat în deodorantele naturale.

Extractele din citrice elimină bacteriile care provoacă miros.

Untul de karité (shea) contribuie la reducerea inflamației, astfel încât poate diminua efectele ingredientelor mai puternice.

 

3. Forma sub care vine deodorantul

 

Deodorantele se găsesc sub multe forme: roll-on, spray, cremă, stick. Evitați spray-urile cu aerosoli pentru copiii mai mici, care ar putea să nu înțeleagă cum să utilizeze spray-ul corect. Dacă copilul dumneavoastră inhalează prea mult deodorant cu aerosoli, ar putea avea simptome respiratorii severe.

În unele cazuri, ingredientele din deodorant pot provoca greață, vărsături sau diaree. Acest lucru se întâmplă cu utilizarea excesivă sau ingestia accidentală.

Deodorante recomandate pentru copii

Deoarece deodorantele nu conțin ingrediente care blochează glandele sudoripare, aceste produse controlează doar mirosul corpului, nu transpirația. Vestea bună este că, de obicei, copiii mici nu transpiră mult!

Desigur, copiii răspund diferit la produsele naturale. Dacă un deodorant natural nu produce imediat rezultatele dorite, dați-i câteva zile și lăsați corpul copilului să se adapteze la deodorant.

Deodorantele petru copii Nimbio sunt naturale și sunt formulate cu ingredientele blânde, care nu irită pielea și nu produc alergii.

Sunt recomandate pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani, au o aromă delicată, fără parfum sintetic iritant sau cu un miros prea pregnant și greu de tolerat.

Au o textură cremoasă, sub formă de roll-on, sunt ușor de aplicat și perfecte de luat în rucsăcel în zilele în care copilul face sport.

Deodorant natural pentru copii An-Tan-Tiri-Mogodan

Unicornul fermecat este tot timpul pus pe șotii! Prinde-te în joc și lasă restul în grija lui. Aroma delicată şi răcoritoare de ceai verde şi vanilie neutralizează ca prin magie mirosul neplăcut de transpirație. Formula naturală a acestui deodorant delicat este ideală pentru pielea sensibilă a copiilor.

Ingrediente cheie: ulei de cocos, suc de aloe vera, unt de cacao, unt de shea, ulei de migdale, de jojoba și avocado, extract de mușețel, aromă naturală de ceai verde și vanilie. Nu conține aluminiu, parabeni, parfumuri sau coloranți sintetici!



Utilizare: aplicati pe pielea curata si uscata. In caz de hipersensibilitate, intrerupeti utilizarea.

Deodorant natural pentru copii An-Tan-Te 

Hai la joacă, fără griji! Super-eroul nostru va avea grijă să te simți și să mirosi bine, oricât de mult te-ai zbengui. Aroma energizantă de lămâie și bergamotă neutralizează imediat mirosul neplăcut de transpirație. Formula naturală a acestui deodorant delicat este ideală pentru pielea sensibilă a copiilor.

Ingrediente cheie: ulei de cocos, suc de aloe vera, unt de cacao, unt de shea, ulei de migdale, de jojoba și avocado, extract de mușețel și uleiuri esențiale din lămâie și bergamot. Nu conține aluminiu, parabeni, parfumuri sau coloranți sintetici!



Utilizare: aplicati pe pielea curata si uscata. In caz de hipersensibilitate, intrerupeti utilizarea.